ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Čo si tak dať čokoládu? Alebo presladený úvodník

Čo si tak dať čokoládu? Alebo presladený úvodník

2. 10. 2015 - Albertina icome Bratislava

Biela, mliečna, horká, oriešková, s chilli – každá si nájde svojich priaznivcov. Reč je o čokoláde, a o Slovenskej republike by sa dalo povedať, že je zemou čokoláde zasľúbenou. Podľa najnovšej štúdie Euromonitoru Slováci čím ďalej viac siahajú po kvalitných čokoládach s vysokým obsahom kakaa a s nižším obsahom cukru. Podporujú ich v tom aj vedci, najnovšie bádania ukázali, že čokoláda má pozitívny vplyv na ľudský mozog a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Kakao a čokoláda preslávili ríšu Inkov a Kryštofa Kolumba, ale história siaha ešte omnoho ďalej. Prejdite sa kakaovo-čokoládovou históriou v krátkej infografike alebo po detailnej časovej osi.

Výroba čokolády je vcelku veda, a viacerými procesmi, napr. konšovaním čokolády, sa zaoberá aj moderná fyzika. Navyše sa najväčší výrobcovia, medzi ktorými už cez 150 rokov zúri tvrdý konkurenčný boj, musia neustále prispôsobovať maškrtným jazýčkom konzumentov.

Čokoholici sú samozrejme vďačnou témou pre psychológov. A asi nás to ani neprekvapí, ale študenti, ktorým bola pred vyplnením dotazníkov ponúknutá čokoláda, sa klonili jednoznačne viac k pozitívnym odpovediam. Myslite na to, až budete pripravovať používateľský prieskum.

Najväčší závisláci venujú tému svojej diplomovej či dizertačnej práce čokoláde alebo o nej napíšu rovno celú knihu. Odbornú publikáciu o kakau a čokoláde môže napísať jedine Ghaňan, ale nielen odbornou literatúrou je študent živý, a občas by sa hodila i e-kniha receptov na povzbudenie mozgových závitov.

A čo vy, neprepadla vás práve chuť trochu si zamaškrtiť? Medzinárodný deň čokolády (13. 9.) je už síce za nami, ale dôvod pre čokoládový doping sa nájde ľahko. Je to predsa dobré pre váš mozog.