ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Byť či nebyť? To je otázka aj po 400 rokoch

Byť či nebyť? To je otázka aj po 400 rokoch

23. 3. 2016 - ProQuest, Cengage Gale, OUP, CUP

Tento rok uplynie 400 rokov od úmrtia anglického básnika a dramatika Williama Shakespeara. Po celý rok sa konajú rôzne podujatia, dá sa nahliadať do platených odborných zdrojov, zúčastniť sa súťaží a kvízov.

O jeho živote sa zachovalo málo informácií a bolo vyslovených mnoho špekulácií. Sám Shakespeare by sa určite pri čítaní niektorých historiek čudoval a bavil, a pravdepodobne by ho tiež prekvapilo, akého ohlasu sa jeho dielu aj jemu samotnému dostalo.

Z papiera sa všetky jeho diela presunuli do elektronickej podoby, vďaka čomu je možné v nich čítať, hľadať alebo byť tiež v roli poslucháča či diváka. Databáza Literature Online je pokladnicou pre všetkých vedcov – nájdete tu odborné časopisy zamerané na Shakespeara, úplný prehľad jeho diela aj zvukové záznamy jeho známych hier.

Historické texty, adaptácie, kritiky, fotografie, či kresby sú dostupné v Shakespeare Collection, recenzie potom v Shakespearean Criticism. Editions and Adaptations of Shakespeare obsahuje vydania jeho prác z roku 1623 (First Folio) a nástroj na porovnanie s neskoršími vydaniami. Divadelné predstavenia Shakespearových hier v podaní rôznych súborov vrátane Shakespeare's Globe Theatre sú vo videokolekciách Alexander Street. Shakespeare a jeho doba sú tiež častým námetom dizertačných prác.

Počas tohto roku zverejňuje zaujímavé kapitoly z kníh Cambridge University Press. Každý mesiac iná téma spojená so Shakespearom, videá, kvízy a bezplatný prístup do referenčných diel ponúka aj Oxford University Press.

Informácie z Katalógu

Chcete vedieť viac?
Píšte a volajte, Miriam Suchoňová má odpovede na všetky vaše otázky.