ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Ktoré vedecké články hýbali svetom sociálnych sietí v roku 2016?

Ktoré vedecké články hýbali svetom sociálnych sietí v roku 2016?

15. 12. 2016 - Altmetrics

Poradie top 100 akademických článkov, ktoré boli celosvetovo najčastejšie zdieľané a diskutované na sociálnych sietiach vychádza z alternatívnych metrík (altmetrics), ktoré zaznamenávajú zdieľanie cez mainstreamové oznamovacie prostriedky, blogy, Wikipediu, sociálne siete (Twitter, Reddit a Facebook) a vedecké diskusné fóra.

Altmetric Top 100 na prvom mieste uvádza článok Baracka Obamy týkajúci sa reformy zdravotnej starostlivosti v USA, ktorý vyšiel v časopise JAMA, a získal zatiaľ vôbec najvyššie altmetrics skóre v histórii. Ďalšie články sú najčastejšie zamerané na medicínu (napr. zika vírus), biológiu, štúdium ľudskej spoločnosti, fyzikálne vedy, vedy o Zemi a životnom prostredí. Viacero článkov zo zoznamu top 100 sú spoločným dielom veľkého počtu autorov naprieč kontinentmi, zjavná je častá spolupráca na článku medzi vedcami z USA a Európy. Objavujú sa najmä články z renomovaných časopisov, ako Nature, Science, The Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine, PNAS a Current Biology.

Jeden z výskumov zistil pozitívnu súvislosť medzi čítaním kníh a dlhším životom. Čítanie kníh vedie k zníženiu rizika úmrtnosti u starších ľudí, a to v porovnaní s tými, ktorí čítajú napr. noviny alebo časopisy. Ďalšia štúdia uvádza, že aj virtuálni priatelia vám môžu predĺžiť život, pretože ľudia, ktorí prijímajú viac žiadostí o priateľstvo, majú nižšiu úmrtnosť.

Všetky články nájdete na stránke Altmetric. Väčšina je dostupná v režime open access.

Oficiálna tlačová správa