ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Zvažujete, či e-knihy predplácať alebo nakupovať? Potom je pre vás EBA to pravé

Zvažujete, či e-knihy predplácať alebo nakupovať? Potom je pre vás EBA to pravé

14. 2. 2018 - Albertina icome Bratislava

Jedným zo spôsobov nákupu e-kníh je akvizícia založená na využití. Evidence-based acquistion – EBA (či Evidence-based selection – EBS) funguje na princípe neobmedzeného prístupu ku všetkým titulom alebo k vybranej kolekcii e-kníh jedného vydavateľstva z určitého odboru a/alebo obdobia zvyčajne počas 12 mesiacov s vopred jasným rozpočtom. Knižnica na konci obdobia rozhoduje o výbere konkrétnych titulov, ktoré získa na trvalo v celkovej hodnote, ktorú zaplatila na začiatku, na základe štatistík využitia a odozvy od používateľov.

Týmto spôsobom môžete získať prístup ku knihám na platformách jednotlivých vydavateľstiev Cambridge University Press, Taylor & Francis, ICE Publishing a najnovšie aj ku knihám z medicíny a klinickej psychológie od Oxford University Press. Alternatívou na platforme ProQuest Ebook Central, kde sú dostupné e-knihy stoviek vydavateľstiev, je model od výpožičky k trvalému nákupu. Akvizíciu založenú na dôkazoch môžu akademické inštitúcie aj verejné knižnice využiť nielen u e-kníh, ale aj u streamovaných videí na platforme Alexander Street.

S ohľadom na stratégiu budovania knižného fondu, rozpočet, výskumné a vzdelávacie potreby používateľov je na knižnici, ktoré spôsoby získania e-kníh namieša a využije. Od predplatného cez trvalý a moderovaný nákup, krátkodobé výpožičky a výpožičkami k trvalému nákupu (access to own) až po akvizíciu založenú na dôkazoch.

Chcete sa dozvedieť o rôznych spôsoboch akvizície e-kníh viac? Obráťte sa na Luciu Poledníkovú.

EBA: does the evidence support this hybrid model?
Analýzy využitia e-kníh a ich výhod pre knižnice a používate