ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Tipy na rok 2018: nedržte nízkotučnú diétu, jazdite na bicykli, odpustite si pohár vína a doprajte si šálku kávy

Tipy na rok 2018: nedržte nízkotučnú diétu, jazdite na bicykli, odpustite si pohár vína a doprajte si šálku kávy

9. 1. 2018 - Altmetric

K dispozícii je prehľad top 100 akademických článkov, ktoré boli celosvetovo najčastejšie zdieľané a diskutované na sociálnych sieťach v roku 2017. Poradie vychádza z alternatívnych metrík (altmetrics), ktoré zaznamenávajú zdieľanie cez mainstreamové masmédiá, blogy, Wikipediu, YouTube, online citačné manažéry, sociálne siete a vedecké diskusné fóra.

Mnoho z najdiskutova­nejších článkov z Altmetric Top 100 rieši aktuálne problémy dnešnej doby, napr. rodové stereotypy, stigma duševných chorôb, roboty preberajúce prácu ľudí alebo dôsledky zmeny podnebia.

Na prvých troch miestach sú články zamerané na aspekty zdravia, ktoré sa priamo týkajú širokej populácie – prvý z nich prichádza so zistením, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia môže mať nízkotučná diéta za následok vyššie riziko predčasného úmrtia. Druhá najčítanejšia štúdia zistila, že pracovný stres, ktorému čelia doktorandi, môže významne ovplyvniť ich duševné zdravie. A tretia štúdia v poradí dospela k záveru, že pacienti liečení ženami mali výrazne nižšiu úmrtnosť.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch je vyše polovica článkov v top 100 zameraná na medicínu a zdravie. Mnohé z nich skúmali zdravotné dôsledky rôznych potravín a nápojov. Pitie kávy má pozitívny vplyv na zdravie mužov a žien, ale aj umiernená konzumácia alkoholu nemá dobrý vplyv na mozog, vhodné je tiež vyhnúť sa umelým sladidlám v nápojoch, zato každodenná jazda na bicykli do práce znižuje riziko predčasného úmrtia až o 40 % a odporučiť možno aj pravidelnou konzumáciu čokolády s vysokým obsahom kakaa, ďalej ovocia a zeleniny alebo orieškov.

Zoznam možno prehľadávať podľa tém, názvu časopisu, inštitúcie, krajiny alebo prístupového modelu (zdarma, otvorený, platený).

  • Nature je časopis s najvyšším počtom článkov na zozname (16)
  • 53 % článkov sa objavuje v lekárskych časopisoch alebo je určených pre lekárov
  • v zozname prevládajú tri lekárske časopisy – The Lancet, BMJ a JAMA
  • 69 z prvých 100 článkov má aspoň jedného autora z americké inštitúcie
  • Harvard (11), Cambridge University (7) a University College London (6) sú inštitúcie s najviac článkami na zozname
  • 49 % článkov je voľne dostupných (oproti 47 % v predchádzajú­com roku)
  • 31 % článkov bolo publikovaných v režime open access