ČeskyEnglish

Úvod » Články a triky » 2013: od informačných zdrojov k workflow a ...

2013: od informačných zdrojov k workflow a ...

6. 2. 2014 - Lucia Poledníková

V zhone okolo pokračovania prístupov ku Knovel Library a ProQuest Central cez NISPEZ na Slovensku, mohlo zapadnúť, ako sa minulý rok zmenili informačné zdroje a nástroje.

Integrácia obsahu a technológií

Odpoveďou na neutíchajúcu informačnú lavínu, z ktorej chceme vytiahnuť len zmysluplné informácie a nestratiť prehľad, sú nové rozhrania a platformy. Častými črtami sú:

Nedá mi nespomenúť, že koniec roka bol poznamenaný odchodom najstaršej online informačnej centrály Dialog. Ale o tom viac na budúce.

Multimédiá pre výskum a štúdium

Evidence-based už nie je len medicína Po „patron-driven acquisition“ (PDA) vydavatelia, ako De Gruyter a Alexander Street Press, testujú nové cenové modely, zvyčajne založené na dôkazoch, ako sú štatistiky využívania (evidence-based acquisition). Tomuto trendu vychádzajú v ústrety aj nové nástroje na analýzu využitia knižničných zdrojov, ako je Intota Assessment.

Bibliometriu ovplyvní 4. vydanie štandardu na meranie využitia elektronických informačných zdrojov. COUNTER 4 Code of Practice zjednocuje sledovanie využívania časopisov, kníh a po prvýkrát zahŕňa aj multimédiá.

Od dát a informácií k znalostiam a workflow Vyhľadávacie rozhrania sa z úložísk dát a informácií menia na analytické nástroje a kolaboratívne systémy. Bežným javom sa stala osobná správa informácií priamo v rozhraní a funkcie na zdieľanie, ktoré umožňujú tesnejšiu spoluprácu vlastnú pre kolaboratívny výskum.

Začiatok roku 2014 je v znamení ďalšej integrácie obsahu s technológiami aj na úrovni celých spoločností. Kľúčovým slovom je „workflow“:

  • vo vzdelávaní so zámerom podporiť informačnú gramotnosť, aby sa knihovníci a učitelia mohli sústrediť na výučbu pokročilej práce s informáciami a metodiky vedeckej práce,
  • vo výskume venovať viac času samotnému bádaniu, a
  • správe informačných zdrojov s cieľom zefektívniť procesy v knižnici odstránením duplicitných činností a využiť dostupné údaje na informované rozhodnutia.

Iste je pravda, že elektronické informačné zdroje už dnes nie sú tou prelomovou novinkou, ako pred nejakými 15 rokmi, a že ich vývoj je dnes už skôr postupný ako prevratný. Napriek tomu sa objavuje rad zaujímavých nápadov a nových trendov, ktoré pre vás budeme sledovať a informovať vás o nich v e-novinkách aj v tomto roku.

Chcete vedieť viac?
Píšte a volajte, Miriam Suchoňová má odpovede na všetky vaše otázky.