ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Prieskum ukázal, že používatelia stále častejšie využívajú vzdialený prístup k e-zdrojom

Prieskum ukázal, že používatelia stále častejšie využívajú vzdialený prístup k e-zdrojom

30. 1. 2019 - UKSG eNews

Podľa výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila spoločnosť OpenAthens, skúsenosti knižníc v poskytovaní prístupu k digitálnemu obsahu ukazujú, že stále viac študentov a vedeckých pracovníkov pracuje vzdialene a cez mobilné zariadenia, vďaka čomu rastie záujem o vzdialený prístup ku knižničným zdrojom. 98 % knihovníkov zapojených do štúdie zaznamenalo zvýšený dopyt a takmer dve tretiny respondentov (62 %) uviedli, že očakávajú, že dopyt bude ešte narastať v najbližších 12 mesiacoch.

Knihovníci uviedli viacero dôvodov pre tento trend – možnosť flexibilnej práce vďaka novým technológiám, nárast dištančného vzdelávania a ďalších nových metód výučby a tiež časový tlak, ktorý núti študentov a vedcov venovať sa štúdiu a výskumu po večeroch a cez víkendy, kedy sú doma.

Knihovníci (77 %) cítia, že sa tomuto trendu musia prispôsobiť, čo pre nich znamená viacero výziev, napr. zlepšenie technických znalostí. Rovnako tak sú kladené ale vyššie nároky aj na technickú zdatnosť samotných používateľov, aby efektívne mohli vzdialene využívať predplatené zdroje. V komentároch knihovníci vyzdvihli potrebu pomôcť používateľom zlepšiť ich digitálne zručnosti a gramotnosť, spolu s rozšírenou online podporou.

Prieskum zhromaždil informácie od viac ako 900 knihovníkov z celého sveta. Výsledky sú k dispozícii online – Librarians 'experiences in providing access to digital content.

Potrebujete poradiť so vzdialeným prístupom do e-zdrojov, ktoré vaša knižnica predpláca? Obráťte sa na Ladislava Svrška.