ČeskyEnglish

Úvod » Semináre » Reducing clicks to content with LibKey

Reducing clicks to content with LibKey

Tento seminár už síce nestihnete, ale pokiaľ máte záujem o podobný, dajte nám vedieť!
Kedy: 21. 3. 2024, 10:00 – 11:00
Vložné: zdarma, nutná registrácia
Voľné miesta: 46

Pozrite si webinár zo záznamu.

Ako môžete začať:

  • Zoznámte sa s LibKey Nomad. Po pridaní rozšírenia do webového prehliadača vyberte Free Open Access Version.
  • Vypýtajte si skúšobný prístup pre vašu knižnicu alebo celú inštitúciu.

Pozvánka
Vedci a študenti často hovoria, že dostať sa k úplným textom článkov je neprehľadné a časovo náročné, čo vedie k nedokončenému vyhľadávaniu a celkovej nespokojnosti.

Otvorené webové stránky, ako je Google Scholar, sa ľahko používajú, ale používateľ sa ľahko dostane k plateným stránkam, a to aj napriek tomu, že hľadaný obsah má dostupný prostredníctvom svojej knižnice.

Databázy, vyhľadávacie služby a časopisy ponúkajú množstvo informačných možností, ale kým sa dostanete k úplným textom, často prechádzate rôznymi stránkami, preklikávate sa cez odkazy v linkovacích nástrojoch a čakáte, než sa stránky načítajú. Viac než polovica používateľov knižnice v súčasnej dobe obchádza knižnicu a začína svoje vyhľadávanie na otvorenom webe, čo spôsobuje, že majú problém dostať sa k zdrojom dostupným v knižnici.

Pripojte sa k nám a Aaronovi Maierhoferovi zo spoločnosti Third Iron a dozviete sa, ako podobné skúsenosti viedli ku vzniku LibKey, technológie prelinkovania novej generácie, ktorá zjednodušuje a urýchľuje prístup k úplným textom odkiaľkoľvek. Aaron Maierhofer predstaví nástroj LibKey, porozpráva, ako rieši bežné problémy s prístupom, a o tom, ako knižnice využívajúce LibKey zlepšujú online prístup k obsahu a zvyšujú povedomie o otvorenom prístupe.

Ciele:

  • Opísať prekážky a problémy s prístupom k úplným textom.
  • Identifikovať nové dostupné technológie na odstránenie týchto prekážok.
  • Zlepšiť online sprístupňovanie obsahu.

Webinár je určený:

  • knihovníkom zameraným na elektronické informačné zdroje
  • predmetových knihovníkov
  • systémových knihovníkov

Bude v angličtine online priamo vo vašom internetovom prehliadači a na prenos zvuku stačí, aby ste mali k počítaču pripojené reproduktory alebo slúchadlá.

Nevyhovuje vám čas konania? Zaregistrujte sa dole a zaškrtnite v prihláške „Nemôžem sa zúčastniť, ale žiadam o záznam.“ Radi tiež dohodneme skúšobný prístup pre vašu inštitúciu. Napíšte Lucii Poledníkovej.